Klassiek Natscheren: de zin en onzin!

Inleiding

Allereerst wil ik jullie natuurlijk een gelukkig nieuwjaar wensen en uitleg geven waarom ik in-principe gestopt ben met schrijven! Dat laatste is redelijk makkelijk verklaarbaar: ik heb simpelweg grotendeels mijn interesse in dit onderwerp verloren, daarnaast heb ik eerlijk gezegd ook totaal andere interesses gekregen. Scheren zie ik tegenwoordig dan ook meer als een noodzakelijk kwaad en niet als hobby meer!

Wellicht klinkt dat allemaal tegenstrijdig voor sommige onder jullie? Want ja ik stond ook altijd bekend als iemand met een grote passie voor het klassiek natscheren! Naar mijn mening ben ik daar zelfs grotendeels in doorgeschoten als ik heel eerlijk ben, vooral als je bedenkt dat ik een voorraad scheercreme, scheerzeep, aftershave en mesjes voor zeker 10 jaar! Het grote verschil is echter dat altijd kritische ben gebleven wanneer ik producten deed recenseren: iets wat wel eens voor de nodige conflicten (online) zorgde.
Slechts een deel van mijn voorraad!

Hoe dan ook ik ben altijd trouw aan mijzelf gebleven en haters zijn in-direct uiteindelijk gewoon mijn grootste fans, dus daar trek ik mij geen ene zak van aan. Zij hebben een probleem en niet ik! Alhoewel ik ben ook in behandeling bij de GGZ voor mijn eigen problemen, dus prettig gestoord ben ik natuurlijk wel.

De zin

Ik heb het al tienduizend keer waarschijnlijk verkondigd: maar de zin rondom het klassiek natscheren is heel simpel! Het is een (spot)goedkope manier om je op een ontspannende wijze te scheren, meer is het naar mijn mening eigenlijk ook niet. Daarnaast ben ik persoonlijk van mening dat natscheren op de klassieke wijze beter is dan de moderne wijze, vooral op kwalitatief gebied!

Je hebt namelijk geen vijf mesjes nodig in een scheermes en dat is naar mijn mening dan ook niet meer dan geldklopperij, welke blijkbaar gesteund word door Kruidvat en co! In Nederland vind je bij de grote drogisterijketens namelijk geen enkele krabber meer. Dat terwijl je vlak over de grens nog steeds de Wilkinson Sword Classic krabber kunt vinden ( Welke ook op mysterieuze wijze uit het assortiment van DM verdwenen is !).

Om het dus samen te vatten de zin van klassiek natscheren is:

 • Natscheren zonder een fortuin aan cartridges uit te geven!
 • Minder irritatie doordat de producten kwalitatief vele malen beter zijn ( Zo'n scheerzeep/creme beschermd je huid in algemene zin dus ook beter dan troep scheerschuim uit een spuitbus ).
 • Het hele ritueel rondom klassiek natscheren kan ontspannend werken ( Opkloppen van scheerzeep met een scheerkwast, het aanbrengen van aftershave en het scheren zelf etc )
 • Geld overhouden voor andere dingen!

De onzin!

Voor de lezers die op hun teentjes getrapt zijn door het onderstaande?! Sorry maar dat houdt mij niet tegen om mijn mening te geven, ook wanneer bepaalde personen zich hier potentieel beledigd zouden voelen. Het blijft namelijk mijn mening en dat is juist ook het doel van een weblog, die gaan namelijk niet enkel over bloemetjes en bijen.

Om te beginnen wil ik graag de grootste onzin rondom het klassiek natscheren uit de wereld, althans dat vind ik dan! Uiteraard spreek ik over de heilige drie gangen/passes scheerbeurt, oftewel drie keer over hetzelfde stuk huid scheren. Dat terwijl het een feit is dat door scheren je huid beschadigd raakt en klassiek natscheren is daar geen uitzondering op! Dus mijn advies is dan ook om niet meer dan 1x keer over hetzelfde stukje huid te scheren, al kan een tweede pass/gang om gemiste stukjes bij te werken natuurlijk wel.

Maar drie tot zelfs vier keer over hetzelfde stukje huid scheren slaat gewoon nergens op, dat is naar mijn mening gewoon een verzinsel dat ontstaan is op het internet. Waarschijnlijk puur en alleen omdat het voor sommige onder ons blijkbaar een obsessie is?! Echter een echte professionele Barbier zal je nooit aanraden om zo vaak over een stukje huid te scheren, daarom zie je zo'n Barbier dat ook nooit bij zijn klanten doen.

Scheerbeurt van de dag: ik heb dit verschijnsel zelf nooit echt goed begrepen en het bijna altijd gezien als om aandacht vragen, of puur als een promotiemiddel! Daarom heb ik er zelf ook nooit echt aan meegedaan, want daar is mijn tijd eerlijk gezegd veel te kostbaar voor. Ik denk dan vooral bij mijzelf: wat kan het andere interesseren dat ik maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag met Proraso scheer?! Nou schijnbaar is daar een hele niche voor: alleen naar mijn mening is het vaak niet meer dan aandacht vragen, of interessant proberen te doen.

Dus ja ik vind het prima dat er mensen in deze niche zijn die dat leuk vinden en daar behoefte aan hebben, alleen ik het 9 van de 10 keer niks toevoegen. Vooral omdat het zich meestal tot een foto beperkt en er geen gebruikservaring bij staat, dus er zijn natuurlijk wel uitzonderingen waarin ik het wel iets vind toevoegen. Ik zelf vergelijk het wel eens met aankondigen dat ik ga eindelijk ga douchen en nou zeg nou zelf: dat doet geen mens! Alhoewel op internet weet je maar nooit.

Koopverslaving: ik noemde deze al in de inleiding omdat ik zelf namelijk ook deze verslaving had, want ik bleef maar kopen, kopen! Ookal had ik allang veel te veel scheerspulletjes! Dit was dan ook het deel van mijn passie wat serieus puur een obsessie was, want het sloeg gewoon nergens op. Terwijl andere in Rome voor sightseeing kwamen had ik mijn lijstje klaar met scheerproducten die ik perse moest kopen, waarmee ik uiteindelijk alles kocht wat los en vast zat! Enige die daar van geprofiteerd heeft zijn jullie de lezers, want het maakte natuurlijk wel mogelijk dat ik vele recensies kon schrijven.

Alleen achteraf gezien vind ik het best erg dat ik nu dozen vol met scheerspullen thuis heb liggen: een vrouw is er niks tegen met haar make-up, of is dat een seksistische opmerking? Hoe dan ook dat waren de punten die ik als onzin beschouw rondom het klassiek natscheren en deze niche:

 • Meer dan nodig over hetzelfde stukje huid scheren.
 • Scheerbeurt van de dag: een foto van je scheerspulletjes delen die je gebruikte.
 • Koopverslaving: meer kopen dan je binnen een redelijke termijn kunt opgebruiken.

Bij het laatste punt is er overigens slechts een partij die profiteert: de verkoper! Want per definitie is het allemaal verspild geld naar mijn mening, aangezien scheerspullen niet waardevast zijn.

Tot slot

Voorlopig heb ik geen plannen om het schrijven van recensies of puur het actief zijn in de community weer op te pakken, maar dit leek mij toch een leuk en tegelijk erg kritische artikel om mijn avontuur rondom het Klassiek Natscheren voorlopig af te sluiten. Want ik heb een nieuwe liefde en die heet Peugeot 106 XN ACE 1.0I uit 1993 en ja dit is ook een klassieker :) Godzijdank dus geen lelijke Italiaan zoals de Fiat Seicento, maar een Franse auto met charme!

Share this:

CONVERSATION

6 reacties:

 1. Ha Wesley,

  Jammer dat je stopt. Ik vond je recensies nu juist zo leuk omdat ik dan de spullen niet zelf hoefde te kopen. Juist door jou recensies kon ik keuzes maken. Daarnaast was het natuurlijk ook leuk om je stukjes te lezen. Zelf ben ik het tegendeel van koopverslaafd.Ik heb wel steeds andere producten gekocht op basis van jou recensies en diverse scheerfora. Sinds enige tijd weet ik welke producten voor mij het fijnst zijn en moet ik de overige zaken nog even opmaken. Maar binnen een jaar is dit wel gepiept en daarna blijf ik alleen mijn favoriete producten kopen. Dankzij jou site zijn dat wel producten die ik anders nooit gekocht zou hebben. Ook ik doe 1 of 2 passes, maar geniet wel iedere keer van het ritueel van een fijne scheerbeurt. Blijf dat ook vooral doen! Succes met je Peug. maar weet wel dat deze hobby gemakkelijker financieel uit de hand kan lopen dan natscheren. Dank voor je stukjes!

  Hans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is het hem juist ook precies: ondanks dat ik nog veel andere scheerproducten heb liggen weet ik na zoveel recensies ook wel voor welke producten ik kies.

   Zo staat er bij nu op de badkamer Palmolive Men Sensitive Scheercreme, welke ik gebruik wanneer ik minder tijd heb. Over dit product wilde ik ook een recensie schrijven, echter die heb ik nooit afgemaakt. Kan wel zeggen dat het net als de andere Palmolive Scheerproducten een superproduct is, alleen ik heb dus geen behoefte om er een recensie over te schrijven.

   Maar gelukkig heb ik in de afgelopen twee jaren de belangrijkste scheerproducten wel behandeld: dus ondanks dat ik niet meer schrijf blijven de artikelen relevant, want juist dit soort scheerproducten veranderen (bijna) nooit.

   Verwijderen
 2. Hoi Wesley,
  Jammer dat je stopt met bloggen over scheren. Je artikelen waren altijd leuk om te lezen. Je was inderdaad een aantal jaren een autoriteit op dat gebied. Naar mijn mening had je gewoon moeten doorzetten en je werkgebied moeten uitbreiden. Er is best veel vraag naar informatie over scheren. Maar ik begrijp je keuze. Er gaat nu eenmaal veel tijd in zitten. Vrees niet, ik stop voorlopig niet met verkopen van mooie scheerproducten en het adviseren van mensen met scheergerelateerde problemen en vragen.

  Met vriendelijke groet,

  Juan Ettema

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja op een gegeven moment ben je gewoon uitgeschreven helaas :( In totaal heb ik toch ongeveer 178 artikelen geschreven uiteindelijk, dus ben daar persoonlijk redelijk tevreden over.

   Manandshaving is overigens een voorbeeld hoe je professioneel klassieke scheerproducten verkoop, dus daar moet je zeker niet mee stoppen!

   Verwijderen
 3. Beste Wesley,

  Volgde je nog maar recent, maar genoot wel van al je enthousiaste blogs.
  Zelfs als oudere jongere blijf ik geïnteresseerd en heb geleerd van je ervaringen en bruikbare tips.
  M.i. ligt er (nog) een hele grote markt open qua nat scheren, jongeren < dan 30 jaar weten al helemaal niet hoe 't zou moeten, omdat er geen onderricht (meer) is van generatie op generatie.
  Bedankt,'t gaat je goed en zal 't dus voortaan moeten doen met je Autoweek bijdragen van je als scheermes rijdende je voelt je thuis in een Peugeot op elke weg (huid) :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als ik eerlijk ben als de niche markt juist al erg verzadigd! Mijn weblog maakt zelf ja ook deel uit van deze niche, want het zijn allemaal producten waar de gemiddelde consument zijn hoofd voor omdraait. Dus wat je veel ziet gebeuren is dat klassieke scheerproducten juist van de markt verdwijnen en in plaats daarvan komen duurdere, maar ook soms ambachtelijke producten op de markt.

   Enkel die producten koop je niet bij de gewone drogisterij of supermarkt! Maar juist bij de speciaalzaak zoals bijvoorbeeld Man and Shaving die zich gespecialiseerd hebben in het verkopen van traditionele scheerproducten, want bij de drogisterij heb je keuze uit De Vergulde Hand, De Vergulde Hand en Nivea. Nederland is dus echt zo'n land waar de commercie ervoor gezorgd heeft dat de klassieke scheerproducten grotedeels uit de handel verdwenen zijn, althans met uitzondering van speciaalzaken.

   Ik sluit overigens niet uit dat ik nog recensies zal schrijven, dat ligt namelijk puur aan het feit of ik het wil ja en nee. Al moet ik toegeven: het meeste heb ik toch al gehad en nu wil vooral die producten blijven gebruiken welke ik het beste vind werken :)

   Verwijderen

Reacties zijn te alle tijde van harte welkom, ik doe dan ook mijn best om ze allemaal te beantwoorden.