Vie-Long 12705 Paardenhaar Scheerkwast

Inleiding

Een tijd geleden schreef ik een artikel over het uitkiezen van een scheerkwast waarbij ik getracht heb om alle haarsoorten te bespreken, maar helaas kon ik niks over paardenhaar vertellen. Vooral om deze reden heb ik een Vie-Long Paardenhaar Scheerkwast gekocht, want ik kon mijn nieuwsgierigheid niet meer in bedwang houden.

Vie-Long is een Spaans familiebedrijf dat al sinds de jaren 40 gespecialiseerd is in het produceren van scheerkwasten gemaakt van paardenhaar. Wat dit merk overigens zo speciaal maakt is het feit dat zij de enige producent van paardenhaar scheerkwasten zijn, al komt daar eerlijk gezegd wel langzaam verandering in.

De reden dan Vie-Long een monopoliepositie heeft wat betreft paardenhaar scheerkwasten is trouwens simpel te verklaren, want ruim 100 jaar geleden verdwenen de meeste paardenhaar scheerkwasten van de markt vanwege een miltvuur uitbraak. Vandaag de dag is miltvuur iets wat bijna niet meer voorkomt, dus paardenhaar is gewoon net zo veilig als de andere haarsoorten.

Eerste indruk

Ik zeg het eerlijk gezegd niet heel graag, maar mijn eerste indruk was bah wat stinkt deze scheerkwast vreselijk. Het eerste waar ik dus voor gezorgd heb bij deze scheerkwast is dat de stank flink minder werd, dit heb ik dus gedaan door gewoon enkele keren scheerzeep op te kloppen zonder mijzelf in te zepen.
Vie-Long 12705 Paardenhaar Scheerkwast

Het viel mij verder vrijwel direct op dat deze scheerkwast een bredere knot heeft dan de gemiddelde instap scheerkwast, want de gemiddelde breedte is 20/21mm en de knot van deze scheerkwast is ruim 23mm breed. Daarnaast vind ik het handvat vrij sjiek vormgegeven en vind ik dat de kleur van het handvat wel iets apart heeft. Voor een budget scheerkwast vind ik deze scheerkwast er dus redelijk luxe uitzien, vooral als je hem vergelijkt met scheerkwasten uit dezelfde prijsklasse.

Gebruikservaring

Zoals ik al in de eerste indruk vermelde is de stank van deze scheerkwast echt vreselijk in het begin, het duurde dan ook langer dan bij andere haarsoorten om die stank eruit te krijgen. Wat betreft de algemene gebruikservaring ben ik eerlijk gezegd niet zo heel erg onder indruk van deze scheerkwast, ja het is zeker goede scheerkwast maar niet zo goed als ik verwacht had.

Ik vind verder dat de uiteindes van het haar redelijk zacht aanvoelen, maar tegelijk voel ik het paardenhaar ook eerlijk gezegd prikken tijdens het inzepen. Ook wat betreft de ruggengraat zit het wel goed bij deze scheerkwast, al is dit eerlijk gezegd niet te vergelijken met varkenshaar naar mijn mening.

In algemene zin vind ik de eigenschappen van deze scheerkwast dan ook vooral vergelijkbaar met dashaar, want als mij deze scheerkwast als dashaar verkocht zou zijn dan had ik waarschijnlijk niet eens door dat het paardenhaar was. Het handvat van deze scheerkwast heeft overigens wel een nadeel, het word namelijk glibberig wanneer het nat is en kan daardoor dus uit je handen glippen.

Bouwkwaliteit

De bouwkwaliteit is in algemene zin niet slecht te noemen, maar het exemplaar dat ik getest heb laat wat betreft de bouwkwaliteit helaas wel de wensen over. In de kern van de knot raken de haren namelijk letterlijk in de knoop, dus ja ik ben hier persoonlijk niet zo blij mee uiteraard. Natuurlijk kun je ook proberen om de haren uit de knoop te kammen, maar eerlijk is eerlijk dit is gewoon niet praktische.

Voor de rest heb ik gelukkig geen problemen aangetroffen, al ben ik eerlijk gezegd wel teleurgesteld in de bouwkwaliteit. Want naar mijn mening zou het bovenstaande gewoon niet bij een scheerkwast mogen gebeuren, het is dan ook echt de eerste keer dat ik dit probleem bij een scheerkwast tegen kom.

Prijs en verkrijgbaarheid

De Vie-Long 12705 Paardenhaar Scheerkwast is verkrijgbaar bij Gifts&Care voor € 11,50 exclusief € 4,50 verzendkosten, overigens als je de kortingscode ''SB10'' gebruikt dan krijg je 10% extra korting op de scheerkwast.

Conclusie 

Eerlijk gezegd heeft het mij zeer veel moeite gekost om deze review een eindconclusie te geven, want ik persoonlijk ben gewoon zwaar teleur gesteld in deze scheerkwast. Ik geloof zelf in iedere geval niet dat het toeval is dat de haren van deze scheerkwast zo makkelijk in de knoop komen, want het is blijkbaar een bekend probleem met paardenhaar.

Ik vraag mij daarom ook serieus af of paardenhaar wel geschikt is voor scheerkwasten? Want laten we gewoon eerlijk zijn, je zou namelijk verwachten dat een scheerkwast gewoon bestand is tegen een stootje? Bij de meeste scheerkwasten die ik getest heb is dat in iedere geval wel het geval, maar bij deze paardenhaar scheerkwast is dat helaas niet het geval en dat vind ik persoonlijk jammer.

De grote vraag is dan waarschijnlijk of dit dan echt een waardeloze scheerkwast is? Persoonlijk zou ik geneigd zijn om direct ja te zeggen, ware het niet dat het ook aan je gebruikswijze van de scheerkwast ligt. Als je namelijk roterende bewegingen mijdt en alleen verfbewegingen gebruikt dan zal het haar waarschijnlijk niet zo snel in de knoop raken, maar deze scheerkwast is in iedere geval geen werkpaard.

Share this:

CONVERSATION

4 reacties:

 1. Voor paard moet je een andere techniek gebruiken bij inzepen, inderdaad de schildertechniek. En je gebruikt vooral het uiteinde van de haren. De maan haren zijn delicaat, breken makkelijk en raken snel in de knoop. Staart haren lijken meer op varkensharen, die kunnen wel wat hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Persoonlijk prefereer ik echter een werkpaard, maar het heeft mij echt verbaasd dat dit haar zo snel in de knoop raakte.

   Verwijderen
 2. VieLong stopt de maanharen vooral in het midden, vandaar dat het daar in de knoop gaat. En omdat maanhaar zo delicaat is, gaat het heel makkelijk in de knoop. Eigenlijk zou je eerst wat oefening met paard moeten hebben, zodat dit soort dingen niet gebeuren. De 12705 was een van mijn favoriete kwasten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat verklaart een hoop dan wat mij betreft, desondanks blijf ik van mening dat zojuist niet bij een scheerkwast zou moeten gebeuren. Ik praat het bijvoorbeeld ook niet goed wanneer een scheerkwast veel haren verliest, dat zijn van dat soort dingen dat mag naar mijn mening gewoon niet gebeuren.

   Zodoende heb ik dat bij deze scheerkwast ook gedaan, ik zou het zelfs oneerlijk vinden wanneer ik het ging goed praten omdat paardenhaar blijkbaar niet bestand is tegen een stootje. Natuurlijk het hoeft geen stijfheid ala varkenshaar zijn, maar wanneer bij het rechtstreeks opkloppen van scheerzeep die haren gewoon in de knoop raken dan getuige dat naar mijn mening niet van haar dat echt geschikt is voor scheerkwasten.

   Of je moet serieus gaan liggen aaien met een scheerkwast en ik wil echt niemand op de tenen trappen, maar een scheerkwast is een gebruikersobject en hoort bestand te zijn tegen een stootje. Zo zou ik het ook niet accepteren als mijn slimmetelefoon binnen de kortste tijd zou vastlopen, zo zie ik het dus ook precies met deze paardenhaar scheerkwast. Als het dan juist die maanharen zijn? Dan zouden ze die wellicht beter niet kunnen gebruiken is mijn mening, al zou ik in dat geval eigenlijk wel eens het eentje willen uitproberen die enkel haar van de staart bevat.

   Alleen ik heb het geld niet op mijn rug groeien, zodoende koos ik voor de 12705 omdat dat een goede budget optie zou zijn volgens de vele recensies. Maar volgens mij zijn er weinig tot geen zonder maanhaar, is veelal gemixt met minimaal 25% maanhaar aandeel. Waar deze scheerkwast er 35% maanhaar bevat en 65% staarthaar, maar goed zoals gezegd: Helaas heb ik het geld er niet voor, anders zou ik nog wel een andere model uitgeprobeerd hebben.

   Verwijderen

Reacties zijn te alle tijde van harte welkom, ik doe dan ook mijn best om ze allemaal te beantwoorden.