Het uitkiezen van een scheerkwast

Inleiding

Je denkt wellicht dat scheerkwasten ouderwets en onhandig in gebruik zijn? Maar ik ben juist van mening dat een scheerkwast voor een groot verschil kan zorgen in de kwaliteit van je scheerbeurt, al is dat uiteraard wel in combinatie met een goede scheerzeep of scheercrème.

In dit artikel wil ik dan ook graag beginners op weg helpen bij het uitkiezen van een scheerkwast, want tegenwoordig is er zoveel aanbod dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De vele verschillende opties kunnen dus ook snel voor verwarring zorgen en een verkoper kun je natuurlijk ook niet altijd op zijn blauwe ogen geloven.
Verschillende scheerkwasten

In algemene zin zijn er voornamelijk drie verschillende criteria bij scheerkwasten en dat zijn de prijs, het formaat en het gebruikte haarsoort. Uiteraard zijn er nog meer opties, zoals bijvoorbeeld het gebruikte materiaal van een handvat, maar dat heeft meestal geen invloed op de gebruikservaring. Overigens wil ik wel benadrukken dat ook dit artikel subjectief is, maar ik probeer het wel zo objectief mogelijk te houden.

Prijs

Een van de belangrijkste criteria van een scheerkwast is natuurlijk de prijs en je kunt letterlijk voor iedere budget een scheerkwast vinden. Het is dus belangrijk om als eerste een budget voor jezelf te bepalen. Goedkoop hoeft bij een scheerkwast overigens geen duurkoop te zijn, maar het loont zich wel om je gewoon goed te informeren voordat je besluit de scheerkwast te kopen door bijvoorbeeld reviews te lezen.

Formaat

De afmetingen van een scheerkwast worden meestal onderverdeeld in drie secties, namelijk de totale lengte van de scheerkwast, de lengte van de knot zelf en de breedte van de knot gemeten vanaf de bovenkant van het handvat. De breedte van de knot is overigens een indicatie van de hoeveelheid haar die in een scheerkwast gezet/gepakt is, maar deze afmeting kan een beetje vaag zijn omdat de dichtheid van een knot kan verschillen.
De dichtheid van een knot

De dichtheid van de knot wordt bepaald door de hoeveelheid haren die in knot verpakt zijn. De haren van een scheerkwast zitten overigens soms niet stevig genoeg vast in het handvat waardoor je scheerkwast dus sneller meer haren verliest. Dat laatste is van grote invloed op de levensduur van een scheerkwast.

Het voornaamste verschil tussen grote en kleine scheerkwasten is dat je sneller kunt inzepen met een grote scheerkwast, terwijl een klein scheerkwast meer precisie en controle biedt. Overigens vermelden veel verkopers helaas vaak de afmetingen van een scheerkwast niet en met de name de afmeting van de breedte van een knot ontbreekt vaak.

Haarsoort

Voor scheerkwasten worden, in algemene zin, vier verschillende haarsoorten gebruik en dat zijn dashaar, varkenshaar en synthetische haar en slechts een fabrikant gebruikt paardenhaar. Ik zal iedere haarsoort in het kort bespreken, maar naar mijn mening is geen een haarsoort superieur of inferieur aan de andere haarsoort.

Dashaar word door vele als de beste haarsoort voor scheerkwasten beschouwd ,omdat je met dashaar sneller kunt inzepen. Daarnaast houdt dashaar meer warmte vast en absorbeert het meer water dan andere haarsoorten. Bij dashaar scheerkwasten bestaan verschillende graduaties en helaas kan dit laatste heel verwarrend zijn, want tussen de verschillende fabrikanten is helaas geen standaard afgesproken voor het graduatie proces.
Puur Dashaar

De laagste graduatie word in algemene zin puur dashaar genoemd en word gekenmerkt door zijn donkere kleur en relatief stijf haar, en daarnaast prikt puur dashaar meestal ook meer dan de andere graduaties. Er is overigens nog een lagere graduatie van dashaar en dat is Mixed Dashaar, wat in-principe gewoon de afgedankte dasharen zijn die overbleven zijn bij het bundelen van de dashaar knots.
Finest Dashaar

Finest of Best dashaar is de volgende graduatie. Deze graduatie word beschouwd als een verfijnde versie van puur dashaar. Het voornaamste verschil tussen puur en finest dashaar is dat uiteindes van deze haren veel zachter zijn, daarnaast is de kleur van deze graduatie ook een stuk lichter. Naar mijn mening bied Finest dashaar overigens het meest waarvoor je geld, aangezien het meestal niet zoveel duurdere is in vergelijking met puur dashaar.
Silvertip Dashaar

De hoogste graduatie en tevens duurste graduatie word silvertip dashaar genoemd en de uiteindes van dit haar zijn nog zachter dan Finest dashaar, maar het verschil is eerlijk gezegd niet zo heel groot. Silvertip dashaar scheerkwasten bieden vooral een luxueuze scheerervaring, echter een silvertip heeft vaak een minder goede ruggengraat dan de andere graduaties. Oh overigens lijken Finest en Silvertip kwa uiterlijk redelijk op elkaar, alleen zijn de toppen van silvertip meer crèmeachtig gekleurd.
Varkenshaar

Varkenshaar scheerkwasten vind je meestal goedkoop voor enkele euro's bij supermarkten en drogisterijen, echter de meeste varkenshaar scheerkwasten die je lokaal vind zijn helaas niet van zo'n goede kwaliteit. Het inzepen met deze scheerkwasten kost je dan meestal ook meer tijd en moeite, maar gelukkig zijn niet alle varkenshaar scheerkwasten van twijfelachtige kwaliteit.

Merken zoals Omega en Semogue verkopen juist varkenshaar scheerkwasten van goede kwaliteit en deze scheerkwasten bieden ook veel meer waar voor je geld in vergelijking met een dashaar of synthetische scheerkwast. De haren van een varkenshaar scheerkwast kunnen in eerste instantie iets meer prikken dan de andere haarsoorten, maar na verloop van tijd splijten de haren waardoor de scheerkwast veel zachter aanvoelt uiteindelijk.

Overigens worden de varkensharen bij goedkope scheerkwasten die je bij de drogisterij kunt kopen vaak afgeknipt en daardoor prikt zo'n scheerkwast juist meer en meestal splijten ook de haren niet. Een voordeel van varkenshaar is dat de haren stevigere en stugger zijn dan andere haarsoorten en dat laatste zorgt ervoor dat varkenshaar van nature een betere ruggengraat heeft. Daardoor kan het makkelijker zijn om harde scheerzeep op te kloppen, al prefereren sommige mensen natuurlijk een minder stugge scheerkwast.

Oh een goede varkenshaar scheerkwast gaat overigens jarenlang mee en dat is een van de reden waarom bijvoorbeeld Italiaanse barbiers nog steeds voor varkenshaar kiezen. Daarnaast zijn het gewoon goedkope werkpaarden. Mijn advies is dan ook, ga direct voor een goede Omega of Semogue Scheerkwast. Bij de Trekpleister kun je een goede Omega Varkenshaar scheerkwast voor beginners kopen.
Synthetische Haar 

Synthetische scheerkwasten zijn in 1940 voor het eerst op de markt geïntroduceerd, echter gebruikte deze eerste generatie nylon haar wat o.a ook voor tandenborstels gebruikt werd. Helaas waren de prestaties van deze eerste generatie erg slecht. Pas in 2000 kwam er een enigszins verbeterde tweede generatie op de markt.

Niet veel later in 2000 werd een drastische verbeterde derde generatie geïntroduceerd op de markt en sinds deze generatie werd synthetische haar een goed alternatief voor natuurlijke haar. Pas in 2012 werd de vierde en huidige generatie synthetische haar geïntroduceerd. Wat betreft de prestaties is deze generatie te vergelijken met silvertip dashaar.

Bij synthetisch haar ontbreekt overigens een eigenschap die natuurlijk haar wel heeft, namelijk de eigenschap om water te absorberen. Het heeft daarom dus ook totaal geen nut om een synthetische scheerkwasten te laten inweken. Juist door het ontbreken van deze eigenschap droogt een synthetische scheerkwast sneller.

Het voornaamste voordeel van synthetische scheerkwasten is dat je minder scheerzeep of scheercrème nodig hebt om scheerschuim op te kloppen. Daarnaast is de levensduur van synthetisch haar langer dan natuurlijk haar. Oh voor ik het vergeet er bestaan ook nog scheerkwasten gemaakt van paardenhaar, maar daar kan ik jullie helaas (nog) niks over vertellen.

Samenvattend

Omdat dit artikel eerlijk gezegd best lang geworden is, probeer ik hieronder in het kort nog enkele feitjes en persoonlijke ervaringen op een rij te zetten.

 • De duurste haarsoort is dashaar en deze haarsoort is onderverdeeld in drie verschillende graduaties waarvan Silvertip de meest luxueuze en duurste graduatie is. En van alle graduaties bied Finest dashaar naar mijn mening het meeste waar voor je geld, al moet je dan wel bereid zijn om via eBay of Aliexpress te kopen.
 • Varkenshaar is de goedkoopste haarsoort en bied tevens het meeste waar voor je geld, mits je natuurlijk een goed merk uitkiest zoals bijvoorbeeld Omega. Wel dien je varkenshaar langer in te werken dan bijvoorbeeld dashaar, maar dan heb je uiteindelijk wel een stevige scheerkwast die redelijk zacht aanvoelt.
 • Synthetische haar is pas sinds enkele jaren een serieus alternatief voor natuurlijk haar, en het grootste voordeel van synthetische haar is dat het minder product verbruikt. Men probeert met synthetische haar overigens gewoon dashaar te kopiëren en dat lukt ze eerlijk gezegd best goed.

Aanraders

Tot slot wil ik nog graag de enkele scheerkwasten aanbevelen en dat zijn de Omega 98 Professionele Varkenshaar ScheerkwastVirginiasheng Finest Dashaar Scheerkwast en de L'Occitane Plisson Scheerkwast. Ik vind deze scheerkwasten persoonlijk stuk voor stuk geweldig. De Omega bied zonder enige twijfel het meeste waar voor je geld.

Share this:

CONVERSATION

2 reacties:

 1. Ik blijf het makkelijk en goedkoop doen.
  De zeep waarmee ik mij was breng ik onder de douche met de hand aan op mijn gezicht.
  Met een eenvoudig krabbertje schraap ik mijn gezicht schoon terwijl ik een half blik op de badkamer spiegel richt.

  Meestal doe ik dit 's avonds, zodat de te grote lidtekens 's nachts kunnen helen.

  Noem mij maar een barbaar!

  Vrolijke groet,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn broertje scheert zich ook zonder scheerkwast en zonder scheerschuim, dus zo vreemd is dat helemaal niet.

   Ik scheer mijzelf overigens ook altijd avonds, maar dat heeft meer er mee te maken dat morgens mijn slaap mij kostbaar is.

   Verwijderen

Reacties zijn te alle tijde van harte welkom, ik doe dan ook mijn best om ze allemaal te beantwoorden.